Més de 3.000 alumnes gaudeixen de la primera edició de Camins Vius

El projecte pedagògic del Teatre L’Artesà aposta per l’experimentació de les arts dins i fora de l’aula

El curs escolar '19-'20 s’iniciava amb un fet especial, el naixement d’un nou mapa de relacions Educació/Cultura i la possibilitat de gaudir d’un espai dedicat a les Arts en Viu en la seva globalitat, donant d’aquesta manera resposta als canvis metodològics i d’aprenentatge que configuren la societat actual. Durant sis mesos, el Teatre L’Artesà ha donar l’oportunitat als pratencs i les pratenques més joves de passejar per primera vegada per Camins Vius, un projecte satèl·lit d’IntersECCions, que en comparteix els valors i desborda l’aula per traspassar coneixements i fer viure experiències dins i fora de l’escola, en horari lectiu i no lectiu. Situant l’alumnat al centre de l’acció, el projecte compte amb la complicitat d’altres agents comunitaris que l’acompanyen: artistes, mestres i famílies. Una oferta extensa que ha arribat a totes les escoles públiques del Prat, des de l’escola bressol a batxillerat, des d’una mirada holística i integral adequada a cada etapa evolutiva.

L’itinerari Camins Vius ha proposat a l’escola, gaudir de les Arts en Viu en la seva plenitud. Un projecte que ha convidat a veure, tocar, experimentar, posar cos i reflexionar a partir de tot un seguit d’activitats pensades i creades específicament per a la comunitat educativa i amb la voluntat de desplegar-se al llarg de 3 cursos escolars (‘19-‘22). Despertant l’esperit crític. Perquè una societat que es pregunta és una societat més oberta, més plural, amb més respecte per la diferència i el diàleg.

Un projecte que es desenvolupa a partir del trinomi cultura-educació-ciutadania

Actualment, l’educació es troba en un procés de transformació radical quant a mètodes, continguts i espais d’aprenentatge. A poc a poc les institucions educatives tradicionals  transiten cap a entorns d’aprenentatge més barrejats, diversos i complexos en els quals l’aprenentatge formal i no formal  es projecten a través d’un ampli ventall d’actors. El trinomi cultura-educació-comunitat és clau per abordar les complexitats de les ciutats i superar la crisi post pandèmia. L’escola forma, practica, crea hàbits però també projecta dispositius que afavoreixen una actitud creadora. Precisament amb el naixement de noves iniciatives com Camins Vius es donen respostes a aquesta actitud. Però a la vegada es vol desenvolupar espais comuns i de construcció de comunitat entre professors, artistes, alumnes i famílies. Espais on el traspàs de coneixement sigui multidireccional i des d’on s’ofereixi la possibilitat de passejar per diferents rols: de practicant a creador passant per públic. Transitant doncs des de la praxi a la consciència creativa sense oblidar el gaudi com a espectador.

Una dotzena de propostes han configurat la primera edició de Camins Vius. Més de 3.000 alumnes del Prat han pogut gaudir de propostes centrades en l’experimentació i que ajuden a trobar connexions entre allò escènic i la realitat social i l’àmbit socioeducatiu de l’escola. Propostes que han situat l’alumne com a espectador i també com a practicant.

El projecte pedagògic de L’Artesà durant el confinament ha obert els continguts a tota la ciutadania

Precisament, en la crisi sanitària que ha desdibuixat el treball de proximitat i afectes pel que tant ha vetllat l’escola i la cultura a la ciutat del Prat, projectes com Camins Vius a casa no s’han aturat i han adequat els continguts a una nova manera de fer amb la complicitat de la Taula Familiar i el sistema d’Arts en Viu del Prat (Teatre L'Artesà, Centres Cívics Sant Jordi-Ribera Baixa, Palmira Domènech i Jardins de la PauLa CapsaLa XarxaCèntric Espai CulturalUNZIP Arts Visuals i L’Escola d’Arts en Viu).

La tecnologia ha ajudat a entrar a totes les cases un total de cinc artistes que han compartit una vintena de treballs, alimentant l’ànima de tota la ciutadania en format digital. Més de 800 famílies han gaudit d’aquests continguts oberts a la ciutat en els darrers dos mesos, uns continguts que es mantindran en obert fins al 17 de juliol.

Des del Teatre L’Artesà es continua treballant per aconseguir un espai de llibertat creativa que camina cap a la transformació instrumental de les arts. Ben aviat es presentarà la nova edició de Camins Vius que arriba carregada de propostes i adequada a la realitat que ens toca viure.

Noticies relacionades

L’artista Amalia Fernández acompanya una edició més del Campus d’Arts en Viu

02 juliol, 08:00h

L'Artesà, L'Escola d'Arts en Viu i La Capsa han organitzat un any més el Campus d'Arts en Viu per a joves del 25 al 28 de juny. El Campus és una proposta en format intensiu de curta durada que es realitza just despré...


Cossos i cases per tancar un nou curs de les assignatures de creació

12 juny, 08:00h

Un curs més, el mes de maig ha marcat el tancament de les assignatures de creació de L’Escola d’Arts en Viu. Unes assignatures que formen part dels espais de Confluències de l’oferta formativa de L’Escola i són a la vegada un projecte c...


A què li dius casa? L’Institut Rosa Ribas Parellada treballa amb Xesca Salvà i Cris Celada

08 maig, 08:00h

A què li dius casa? I a què llar? Com eren les cases del Prat al s.XX? com s’hi vivia? Qui construïa les cases llavors? Per què hi ha tantes cases buides a les ciutats on vivim? Com sabem que una ca...


Comprar entrades