Ahir dilluns 10 de maig, a les 11.30 h, al Teatre L’Artesà ha tingut lloc la jornada per a professionals de les arts escèniques de Circuit Nòmada de FiraTàrrega, un circuit d’exhibició que, al llarg de 2021, va implicant 30 creacions escèniques i una quarantena d’espais d’exhibició de 36 poblacions arreu del territori peninsular.
La iniciativa ha nascut amb la finalitat de contrarestar la caiguda de contractació artística provocada per la pandèmia de la covid-19, implicant els agents programadors de Catalunya i la resta de l'Estat espanyol en una xarxa d'exhibició de propostes artístiques seleccionades per la mateixa Fira i que es van haver de suspendre en l'edició 2020.
El Prat de Llobregat ha estat un dels 36 municipis que es van sumar a la iniciativa i ho va fer integrant les peces finançades per FiraTàrrega al programa educatiu de L’Artesà, Camins Vius. La jornada ha tingut lloc al teatre municipal justament per donar a conèixer a una cinquantena de professionals de les arts en viu impulsores o interessades en projectes d’intercanvi, col·laboració i complicitat entre creació artística, gestió cultural i educació, la feina d’integració i col·laboració entre cultura i educació que s’està desenvolupant al municipi, en un treball coordinat entre les escoles, les famílies i el programa d’Arts en Viu del Prat.
La jornada ha començat amb una visita al teatre, amb l’acompanyament dels membres de l’equip de L’Artesà. A les 11.30 h, a la Sala Petita, la regidora de cultura Pilar Eslava ha obert la xerrada donant la benvinguda, acompanyada per la directora artística de FiraTàrrega, Anna Giribet i Argilés.
Cristina Alonso, codirectora artística de L’Artesà, ha estat l’encarregada de contextualitzar el projecte educatiu Camins Vius, explicant com aquest treball conjunt de cultura i educació constitueix un repte de ciutat que aposta per una cultura transformadora, travessant totes les etapes evolutives, de bressol a batxillerat escènic. Les propostes de Camins Vius, que durant aquest segons quadrimestre ha arribat a més de 2.500 infants, canvien segons franja d’edat i passen per tres estadis: els aterratges a l’aula (quan la proposta entra a l’aula), acompanyant les primeres passes dels infants cap a les Arts en Viu; els laboratoris que impliquen i estimulen l’experimentació i ser part de la proposta amb l’alumnat de primària; i el gaudi i debat sobre peces escèniques en batxillerat.
El projecte s’ha creat apostant per impactes intermitents (un any sí i un no), comptant amb la complicitat de les famílies que, implicant-se en primera persona en el consum i gaudi, generen una integració real de les Arts en Viu en les vides de les generacions més joves.
Després d’aquesta introducció, s’han presentat les dues propostes que aquest any han format part del programa de Camins Vius i que FiraTàrrega ha dinamitzat des del Circuit Nòmada: és el cas d’Infanticida, de Marlia Produccions, que va poder gaudir l’alumnat de Batxillerat Escènic i de Petit Somnis, del Pájaro Jocs, la instal·lació de materials de joc psicomotrius i sonors que va entrar a totes les escoles bressol del Prat. També s’ha explicat una proposta pròpia de L’Artesà, Bacsteix que vol apropar l’alumnat de 5è de primària a les feines darrere de l’escenari com el disseny de llum i so, la regidoria i maquinària i atrezzo.
La jornada ha posat de manifest el compromís polític i la complicitat i corresponsabilitat de les diferents realitats educatives per apostar per al desenvolupament d’un esperit crític a través de propostes artístiques basades en noves metodologies i investigació.