Stalkers, un dispositiu d’implicació de persones joves en el món de les Arts en Viu
Stalkers, dipostiu per a joves curadors-es, és un projecte protagonitzat per joves d’entre 18 i 25 d’arreu del territori català interessats en les arts escèniques. Un grup heterogeni i procedent de diferents municipis participen de la programació de diferents festivals d’arts vives actuals (Sâlmon, Sismògraf, Eufònic, FiraTàrrega i TNT), i a través d’aquesta experiència comparteixen coneixements sobre curadoria, programació i models organitzatius en el camp de la gestió cultural. Durant dos anys i amb un full de ruta d’accions acompanyades per diferents agents professionals del sector com ara programadores, artistes, comissàries, gestores, tècniques…aniran compartint els seus interessos, desitjos, anàlisi del context i experiències per acabar participant activament en la programació cultural dels seus propis municipis. Stalkers és un dispositiu de governança participativa que vol apropar les arts vives a la població, fa a les joves protagonistes directes del projecte i activa el pensament crític al voltant de la programació cultural dels municipis implicats i també del territori català en global. Un projecte amb una mirada jove, que cristal·litza en les programacions escèniques municipals fent-les més obertes, permeables, col·lectives i per a nous públics més transgeneracionals.
Un projecte ideat per Fira Tàrrega, Sâlmon, Sismògraf i TNT, amb la participació d'Eufònic, i la complicitat de l'Ajuntament del Prat de Llobregat i Teatre L'Artesà, Ajuntament d'Alcover, Convent de les Arts, Ajuntament de Terrassa, Ajuntament de Tàrrega, Ajuntament d'Olot, Celrà Fàbrica d'arts i Ajuntament de Celrà. Stalkers compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
STALKERS 2022-2023
Stalkers va seleccionar Melissa Rodríguez, Auri, Loreto San Martín i La Ferri com a joves curadors/es d'arts vives del Prat i al llarg de dos anys transitaran diferents festivals d’arts vives de Catalunya i conviuran amb programadors, artistes, perfils tècnics que els mostraran què hi ha al davant i al darrere dels espectacles i de la programació cultural d’un festival. Aquests/es joves formaran part del dispositiu juntament amb altres joves seleccionats/des als municipis que hi formen part: Anaís del Cid i Paula Cornet des de Celrà; Òscar Lleixà i Alba Roig-Muñoz des de Terres de l'Ebre; Maria Rodríguez i Mercè Borràs des de Terrassa; Maria Planagumà i Mercè Llimona des d'Olot; Laia Martí i Aida Iglesias des d'Alcover; i Carles Alemany i Andrea Ruiz des de Martorell.
STALKERS -Edició pilot
L'any 2019 es va iniciar el projecte amb una edició pilot en la qual van participar Àfrica, Marcel, Fermí, Carlos, Anna, Irene, Ester i Júlia, 8 joves del Prat de Llobregat, d'entre 18 i 25 anys, que van transitar les edicions 2019 i 2020 (any pandèmic) dels festivals Salmôn, Sismògraf, FiraTàrrega i TNT, amb l’acompanyament de diferents agents culturals i d'altres joves stalkers d'Alcover (Anna i Elisabeth), de Terrassa (Biel i Lluís), d’Olot (Gemma i Kena), de Tàrrega (Farah i Jordi) i de Sant Hipòlit de Voltregà (Eduard i Iria).
El procés dels stalkers del Prat de Llobregat, va culminar en la programació de la peça “No m’oblideu mai” , una recerca que dona veu a joves que coneixen de prop un tema tabú, el suïcidi juvenil, a través del teatre Verbatim, que es basa en les paraules de testimonis reals. Els joves juntament amb professionals d'Acció Social i Joventut van treballar un pre-funció i postfunció per visibilitzar els recursos que existeixen a la ciutat per poder acompanyar a persones amb patiments emocionals. El treball es va fer durant la pandemia i es va aprofundir en conceptes com “resiliencia” i es va sumar a la Campanya contra l'estigma en la salut mental.