Stalkers

#Stalkers és un projecte per a joves d'entre 18 i 25 anys interessats i/o implicats en les arts vives que vulguin participar d'una experiència al voltant de la idea de curadoria

Stalkers, un dispositiu d’implicació de persones joves en el món de les Arts en Viu

Stalkers, dipostiu per a joves curadors-es, és un projecte protagonitzat per joves d’entre 18 i 25 d’arreu del territori català interessats en les arts escèniques. Un grup heterogeni i procedent de diferents municipis participen de la programació de diferents festivals d’arts vives actuals (Sâlmon, Sismògraf, Eufònic, FiraTàrrega i TNT), i a través d’aquesta experiència comparteixen coneixements sobre curadoria, programació i models organitzatius en el camp de la gestió cultural. Durant dos anys i amb un full de ruta d’accions acompanyades per diferents agents professionals del sector com ara programadores, artistes, comissàries, gestores, tècniques…aniran compartint els seus interessos, desitjos, anàlisi del context i experiències per acabar participant activament en la programació cultural dels seus propis municipis. Stalkers és un dispositiu de governança participativa que vol apropar les arts vives a la població, fa a les joves protagonistes directes del projecte i activa el pensament crític al voltant de la programació cultural dels municipis implicats i també del territori català en global. Un projecte amb una mirada jove, que cristal·litza en les programacions escèniques municipals fent-les més obertes, permeables, col·lectives i per a nous públics més transgeneracionals.

Un projecte ideat per Fira Tàrrega, Sâlmon, Sismògraf i TNT, amb la participació d'Eufònic,  i la complicitat de l'Ajuntament del Prat de Llobregat i Teatre L'Artesà, Ajuntament d'Alcover, Convent de les Arts,  Ajuntament de Terrassa, Ajuntament de Tàrrega, Ajuntament d'Olot, Celrà Fàbrica d'arts i Ajuntament de Celrà. Stalkers compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

STALKERS 2022-2023

Stalkers va seleccionar Melissa Rodríguez, Auri, Loreto San Martín i La Ferri com a joves curadors/es d'arts vives del Prat i al llarg de dos anys transitaran diferents festivals d’arts vives de Catalunya i conviuran amb programadors, artistes, perfils tècnics que els mostraran què hi ha al davant i al darrere dels espectacles i de la programació cultural d’un festival. Aquests/es joves formaran part del dispositiu juntament amb altres joves seleccionats/des als municipis que hi formen part: Anaís del Cid i Paula Cornet des de Celrà; Òscar Lleixà i Alba Roig-Muñoz des de Terres de l'Ebre; Maria Rodríguez i Mercè Borràs des de Terrassa; Maria Planagumà i Mercè Llimona des d'Olot; Laia Martí i Aida Iglesias des d'Alcover; i Carles Alemany i Andrea Ruiz des de Martorell.

STALKERS -Edició pilot

L'any 2019 es va iniciar el projecte amb una edició pilot en la qual van participar Àfrica, Marcel, Fermí, Carlos, Anna, Irene, Ester i Júlia, 8 joves del Prat de Llobregat, d'entre 18 i 25 anys, que van transitar les edicions 2019 i 2020 (any pandèmic) dels festivals Salmôn, Sismògraf, FiraTàrrega i TNT, amb l’acompanyament de diferents agents culturals i d'altres joves stalkers d'Alcover (Anna i Elisabeth), de Terrassa (Biel i Lluís), d’Olot (Gemma i Kena), de Tàrrega (Farah i Jordi) i de Sant Hipòlit de Voltregà (Eduard i Iria).

El procés dels stalkers del Prat de Llobregat, va culminar en la programació de la peça “No m’oblideu mai” , una recerca que dona veu a joves que coneixen de prop un tema tabú, el suïcidi juvenil, a través del teatre Verbatim, que es basa en les paraules de testimonis reals. Els joves juntament amb professionals d'Acció Social i Joventut van treballar un pre-funció i postfunció per visibilitzar els recursos que existeixen a la ciutat per poder acompanyar a persones amb patiments emocionals. El treball es va fer durant la pandemia i es va aprofundir en conceptes com “resiliencia” i es va sumar a la Campanya contra l'estigma en la salut mental.

 

Comprar entrades