El curs ofereix formació, acompanyament i assessoria per a implementar dispositius artístics a l’aula com una eina d’abordatge diferent per a complementar i vincular les competències bàsiques de l’escola. La investigació es centrarà en l’experiència i la pràctica artística mitjançant uns dispositius, en forma de fanzine, creats per ampliar la nostra capacitat perceptiva, per a després enregistrar la pertinent evolució i transformació de l’alumnat.
La formació es planteja en 5 sessions presencials en jornada intensives, al Teatre L’Artesà amb l’acompanyament de Pedagogías Invisibles. A les sessions es treballarà a partir de la pràctica i l’observació per generar un espai de coaprenentatge. A més es dialogarà amb artistes de la programació estable del teatre i els seus dispositius artístics.
Aquesta proposta forma part del Pla de Formació de Zona (PFZ) del Baix Llobregat, la planificació de la formació permanent del professorat dels centres educatius de les poblacions referents dels Servei Educatiu del Baix Llobregat 5, la qual incorpora les activitats de formació en centre i altres activitats adreçades a tot el professorat de la comarca.
Pedagogías Invisibles fa més de 12 anys que treballen perquè institucions culturals i educatives s'entenguin a si mateixes com a agents per a la transformació social. La seva tasca de mediació rau a generar espais on l'art i l'educació conflueixen per propiciar una ciutadania crítica i una justícia social més gran. A la seva tasca d’acompanyament a institucions culturals han treballat tant en l'àmbit de les arts escèniques com en el de les arts visuals, ajudant a que institucions teatrals i museus es resignifiquin a si mateixos des de l'educació. En aquesta línia hem treballat amb espais i entitats com Red Escena, Circuito Audaces, Direcció General de BBAA de la CAM, Ajuntament de Madrid, Instituto Cervantes, Fundació Banco Santander o Fundació Telefònica. Així mateix, en la seva tasca d’acompanyament de processos vinculats a l'educació formal ajuden a que l'escola trenqui el seu paradigma tradicional d'ensenyament a través d'estratègies artístiques. S’han constituït com a Node Coordinador a la CAM de PLANEA, Xarxa d'Art i Escola impulsada per la Fundació Daniel i Nina Carasso i han creat l'Escola d'Art Thinking de la qual porten 5 edicions i per on han passat més de mil docents, entre d'altres projectes formatius.
Programa
A la primera sessió es presentarà el marc d’investigació artística i els materials amb els que es treballarà.
A partir de la pràctica i mitjançant “els perceptòmetres” investigarem metodologies per incorporar processos artístics contemporanis a l’escola vinculades a les competències bàsiques. Es treballarà a partir dels fonaments de l’Art Thinking.
Sessió de conceptualització d’experiències d’aprenentatges per aplicar a l’aula amb l’alumnat amb l’objectiu de convertir un contingut curricular qualsevol en un procés creatiu.
Després d’haver implementat, testejat i viscut l’experiència del aprenentatge dissenyat a la formació, aquesta sessió es planteja per a compartir i posar en posada en comú les propostes per reflexionar a partir de les metodologies artístics i les oportunitats de treball.
Abordarem la transmissió de coneixement aplicat amb les nostres comunitats més properes. Aquesta sessió es dissenyarà amb les persones inscrites perquè els resultats, les experiències i els afectes arribin i aterrin al nostre entorn.