L'última setmana de maig la Sala Petita de L'Artesà acull el tancament del projecte especial Camins Orgànics amb una instal·lació artística que plasma el recorregut que l'artista Jose Antonio Portillo ha fet al costat dels alumnes de diversos centres d'educació secundària i postobligatòria del Prat i que també ha comptat amb el treball del fotògraf David Airob. La instal·lació es distribueix a diversos espais del teatre i es podrà visitar lliurement els dies 25, 26 i 27 de maig (de 17h a 20h) i diumenge 29 de maig (de 16h a 20h). A més, des de la setmana passada els centres educatius implicats han visitat la proposta desenvolupant dinàmiques que els han fet compartir els camins orgànics d'altres i pensar en els seus propis.
A l’inici del curs, l’artista José Antonio Portillo va proposar observar els nostres camins quotidians. Els trajectes que fem cada dia i que, de manera més o menys conscient, integrem com a part de la realitat a partir de la qual entenem i ens relacionem amb el món. A més a més, ens va convidar a parar atenció a les ombres que trobem quan caminem. Una ombra pot ser la inspiració d’un relat, el principi d’un pensament o el detonador d’un poema. Es tracta de compartir la mirada particular de cada participant i deixar que la poesia, la filosofia o la narració revelin dimensions o aspectes inesperats de la nostra realitat quotidiana. Aquest és el desig de Camins Orgànics, connectar el món interior i efervescent de l’adolescència amb el món exterior més immediat: el carrer i la ciutat.
A partir d’aquesta premissa, els centres educatius Institut Escola del Prat, Institut Escola Pepa Colomer, Institut Baldiri Guilera, Institut El Prat de Llobregat, Institut Les Salines i CEE Can Rigol s’han sumat al projecte amb un centenar de textos de diferents alumnes de 3r de la ESO i educació postobligatòria. Els i les alumnes s’han fet seva la iniciativa i acompanyats pels seus professors i professores s’han deixat emportar per la imaginació. Aquests camins orgànics han disparat altres pràctiques a l'aula, cadascuna amb les seves particularitats i inquietuds, i en aquest recorregut podreu veure una mostra d'en què s'han materialitzat.
Finalment s’han seleccionat 8 relats, els creadors dels quals han dialogat amb el fotògraf pratenc David Airob sobre com plasmar visualment les seves ombres en diferents escenaris de la ciutat. El diàleg, una col·laboració entre l’artista i l’alumn@, s’ha plantejat com un repte artístic per tal de reproduir en les imatges definitives les seves pròpies ombres. La instal·lació artística també recull composicions de tots els i les participants que llueixen en marcs col·locats a la vidriera del teatre.