Actes del Centenari Ramona Via

Centenari Ramona Via

Media Folder: 

Al llarg de l’any s’han celebrat diversos actes commemoratius

Ramona Via va ser infermera, llevadora, activista cultural, mestra de català i escriptora. Enguany se celebra el centenari del seu naixement i són diversos els actes en motiu de la commemoració d'aquesta data que tenen lloc al Prat de Llobregat.

Nascuda a Vilafranca del Penedès el 5 d’octubre de 1922, Ramona Via va rebre importants reconeixement per la seva trajectòria personal, professional i literària. Així, entre d’altres destaca el nomenament de filla predilecta de la seva ciutat natal i de filla adoptiva del Prat, la ciutat on va residir durant la major part de la seva vida. Aquesta distinció va ser atorgada per unanimitat del ple municipal, a títol pòstum, l’any 1994. Igualment, pel seu paper en la millora de la sanitat, en especial de les dones del Prat, es va posar el seu nom al nou centre d’atenció primària amb que comptà la ciutat, l’any 1998.

Entitats de la ciutat i centres educatius han realitzat diferents actes de reconeixement a la seva figura i durant el mes de novembre s’han dut a terme els actes institucionals. Així, des del Sistema d'Arts en Viu i Patrimoni Cultural s'ha donat suport a la creació de l'obra El plaer de la tristesa, una creació d’Arnau Puig a partir del treball literari de Ramona Via, "Nit de Reis". Aquest espectacle, estrenat els dies 12 i 13 de novembre a la Sala Petita del Teatre L'Artesà, mostra la Guerra Civil, des de la reraguarda,  vista pels ulls d'una jove. La proposta teatral és un homenatge de la ciutat a Ramona Via, filla adoptiva, en el centenari del seu naixement. Aquesta creació ha comptat amb la interpretació de Cinta Moreno i Laura Roig, actrius que donen veu a les paraules de l'escriptora. El plaer de la tristesa, amb direcció i dramatúrgia d'Arnau Puig  ha sorgit d'un procés de creació de mesos, que ha implicat la consulta de fonts documentals, familiars, especialistes i diversos equipaments. A més, s'ha realitzat una peça audiovisual que aprofundeix en aquest procés de creació i recerca, disponible al canal de Youtube del teatre.

Per aprofundir en la figura de Ramona Via, el 30 de novembre s'ha dut a terme una taula rodona, a la sala d’actes del Cèntric, amb la participació de M. Teresa Martínez Via, Lluís Martínez Via, Josep Messeguer-Carbó i Marga Gómez Inglada. D'altra banda, la figura de Ramona Via serà recordada a través d’una exposició virtual que ha estat elaborada en col·laboració amb els seus fills i que podreu veure a la pàgina web dels actes del Centenari Ramona Via.

El 19 de desembre de 2018 la família va fer donació del fons documental i bibliogràfic de Ramona Via a l’Arxiu Municipal. Actualment, aquesta documentació està en fase de catalogació i ben aviat es podrà consultar a l’arxiu.

Noticies relacionades

Al març, una nova edició de Dansa Metropolitana al Prat de Llobregat

01 març, 10:00h

La setena edició de Dansa Metropolitana tindrà lloc durant el mes de març a Badalona, Barcelona, Cornellà, El Prat, Esplugues, Granollers, L’Hospitalet, Sabadell, Sant Cugat, Santa Coloma, Terrassa i Viladecans. Els 12 municipis par...


Tot a punt per a una nova temporada a L’Artesà, amb gairebé 3.000 entrades adquirides en 24 hores

09 febrer, 10:00h

Dimarts, 6 de febrer a les 17h es va activar la venda d’entrades per a la nova temporada del Teatre L’Artesà i només en les primeres 24 hores es van adquirir un total de 2.842 entrades. Entre...


L'Artesà busca noves joves Stalkers!

04 gener, 10:00h

Busquem STALKERS – Dispositiu per a joves curadors/es d’arts vives! Si ets del Prat de Llobregat, tens entre 18 i 25 anys i t’interessen les arts escèniques i altres llenguatges artístics, aquesta és la teva oportunitat de viure-les des de dins!  Què és Stalkers? #Stalkers é...


Comprar entrades