Actes del Centenari Ramona Via

Centenari Ramona Via

Media Folder: 

Al llarg de l’any s’han celebrat diversos actes commemoratius

Ramona Via va ser infermera, llevadora, activista cultural, mestra de català i escriptora. Enguany se celebra el centenari del seu naixement i són diversos els actes en motiu de la commemoració d'aquesta data que tenen lloc al Prat de Llobregat.

Nascuda a Vilafranca del Penedès el 5 d’octubre de 1922, Ramona Via va rebre importants reconeixement per la seva trajectòria personal, professional i literària. Així, entre d’altres destaca el nomenament de filla predilecta de la seva ciutat natal i de filla adoptiva del Prat, la ciutat on va residir durant la major part de la seva vida. Aquesta distinció va ser atorgada per unanimitat del ple municipal, a títol pòstum, l’any 1994. Igualment, pel seu paper en la millora de la sanitat, en especial de les dones del Prat, es va posar el seu nom al nou centre d’atenció primària amb que comptà la ciutat, l’any 1998.

Entitats de la ciutat i centres educatius han realitzat diferents actes de reconeixement a la seva figura i durant el mes de novembre s’han dut a terme els actes institucionals. Així, des del Sistema d'Arts en Viu i Patrimoni Cultural s'ha donat suport a la creació de l'obra El plaer de la tristesa, una creació d’Arnau Puig a partir del treball literari de Ramona Via, "Nit de Reis". Aquest espectacle, estrenat els dies 12 i 13 de novembre a la Sala Petita del Teatre L'Artesà, mostra la Guerra Civil, des de la reraguarda,  vista pels ulls d'una jove. La proposta teatral és un homenatge de la ciutat a Ramona Via, filla adoptiva, en el centenari del seu naixement. Aquesta creació ha comptat amb la interpretació de Cinta Moreno i Laura Roig, actrius que donen veu a les paraules de l'escriptora. El plaer de la tristesa, amb direcció i dramatúrgia d'Arnau Puig  ha sorgit d'un procés de creació de mesos, que ha implicat la consulta de fonts documentals, familiars, especialistes i diversos equipaments. A més, s'ha realitzat una peça audiovisual que aprofundeix en aquest procés de creació i recerca, disponible al canal de Youtube del teatre.

Per aprofundir en la figura de Ramona Via, el 30 de novembre s'ha dut a terme una taula rodona, a la sala d’actes del Cèntric, amb la participació de M. Teresa Martínez Via, Lluís Martínez Via, Josep Messeguer-Carbó i Marga Gómez Inglada. D'altra banda, la figura de Ramona Via serà recordada a través d’una exposició virtual que ha estat elaborada en col·laboració amb els seus fills i que podreu veure a la pàgina web dels actes del Centenari Ramona Via.

El 19 de desembre de 2018 la família va fer donació del fons documental i bibliogràfic de Ramona Via a l’Arxiu Municipal. Actualment, aquesta documentació està en fase de catalogació i ben aviat es podrà consultar a l’arxiu.

Noticies relacionades

Assignatures de creació per a infants i joves

20 setembre, 08:00h

Si tens entre 8 i 19 anys, t'agrada tot allò que té a veure amb el teatre, la música o la dansa, i vols participar en un procés de creació encara ets a temps a inscriure't a les assignatures de creació que L'Escola i L'Artesà ofereixen al llarg de tot el curs. Aquestes assig...


"SELFI", l'autorretrat d'onze adolescents, tanca el campus d'estiu

14 juliol, 07:00h

Què significa ser adolescent en la societat de l'espectacle? Què sabem les persones adultes d'ells? Què passa quan arriben a l'institut? Com es perceben ell@s mateix@s? Totes aquestes preguntes (i algunes més) es va fer l'alumnat d'una nova ...


Més de 6000 assistents van gaudir de la temporada de primavera a L’Artesà

28 juny, 08:00h

S’apropa la programació d’estiu al Prat i al Teatre L’Artesà finalitzem una nova temporada que ens ha portat teatre, dansa, circ, música i molt més: obrint i tancant amb música gràcies a Estrella Morente i la Franz Schub...


Comprar entrades