El Teatre L’Artesà obre portes, renovat i adaptat al s. XXI, per impulsar un projecte artístic participatiu i innovador

L’Artesà serà el node central del programa d’Arts en Viu del Prat de Llobregat, una política pública pionera a Catalunya

Avui, dijous 28 de març, s’ha presentat L’Artesà del Prat de Llobregat, com a teatre renovat i adaptat a les necessitats dels espectacles artístics del segle XXI, que alhora preserva la memòria i el valor social d’aquest espai per a la ciutat. La presentació ha tingut lloc dos dies abans que el teatre obri les seves portes a la ciutadania, a partir del dissabte, 30 de març.

L’Artesà vol traspassar els límits del teatre convencional. Vol ser un espai viu i participatiu on convisquin l’exhibició d’espectacles de qualitat amb activitats de formació i de suport a la creació perquè la ciutadania del Prat hi pugui viure experiències artístiques en primera persona.  

Serà també el node central del programa d’Arts en Viu de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, una política pública pionera a Catalunya per facilitar l’accés i la participació de la ciutadania en igualtat d’oportunitats a les activitats artístiques. Aquest programa s’emmarca en el projecte de ciutat del Prat de Llobregat que considera educació, cultura i comunitat motors de canvi social per incentivar la participació, el compromís i l’esperit crític de la ciutadania.

La programació del Teatre L’Artesà s’iniciarà dissabte 30 de març amb activitats de portes obertes gratuïtes (visites guiades, espectacles familiars, tastets escènics...) per donar a conèixer l’equipament a la ciutadania i continuarà amb la programació de diversos espectacles per a tots els públics. Al web teatrelartesa.cat, es pot consultar més informació o reservar entrades a aquestes activitats.

La presentació d'aquest matí ha anat a càrrec dels  codirectors de L’Artesà, Cristina Alonso i Cèsar Compte; els directors de Cultura i Urbanisme de l’Ajuntament del Prat, Rafa Milán i Fernando Domínguez, respectivament; i els arquitectes Manel Bosch i Joan Forgas  (responsables del projecte arquitectònic de L’Artesà). 

Més de 5.000 metres quadrats dedicats al teatre, la dansa, la música i el circ

El projecte arquitectònic de L’Artesà ha combinat la necessitat d’adaptar el teatre als requeriments de les arts escèniques del segle XXI amb la preservació de la memòria de les persones en aquest espai, de gran valor social per a la ciutat. També s’ha tingut en compte la implantació de l’edifici en l’entorn que l’envolta (amb el Cafè L’Artesà, el seu pati i l’arbrat). Al mateix temps, s’ha fet realitat un concepte arquitectònic basat en la funcionalitat i la sostenibilitat, amb una organització interna flexible i amb espais capaços de donar resposta als requeriments d’un equipament teatral modern, que també és respectuós amb el medi ambient i accessible a les persones amb diversitat funcional.

L’Artesà té una superfície de 5.283 metres quadrats dedicats a les arts escèniques, distribuïts en una sala gran amb 611 localitats, una sala petita amb una capacitat de fins a 160 espectadors, tres sales d’assaig i diversos espais auxiliars (vestíbuls, camerinos, despatxos, magatzems, etc).

Un projecte amb tres pilars: espectacles, formació i creació

El projecte de L’Artesà pivotarà sobre tres grans eixos: l’exhibició d’espectacles, la formació i la creació artística. La diversificació de la seva activitat i el fet de no centrar-la exclusivament en l’exhibició contribuirà a la sostenibilitat artística del projecte. D’aquesta manera, es pretén que la ciutadania vagi més enllà del rol d’espectador i també tingui l’oportunitat de viure experiències artístiques en primera persona.

Pel que fa a la programació de L’Artesà, s’hi faran des de grans produccions teatrals i dansa de gran format fins a l’escena més contemporània, on la proximitat hi juga un paper més que destacat. Se cercarà sempre l’equilibri entre les propostes més comercials i les més independents, entre allò local, estatal i internacional i, sempre, des del respecte per la tradició i amb una aposta decidida per la innovació. Es buscarà el gaudi del públic, però alhora el compromís i la força reivindicativa de l’escena.

Un projecte artístic de ciutat comunitari, participatiu i accessible

L’Artesà serà el node central del programa d’Arts en Viu, que connectarà els diferents equipaments i projectes que treballen en aquest àmbit (El Modern, La Capsa, El Cèntric i els diferents centres cívics de la ciutat), per fer coherent i complementària la seva tasca. El teatre Modern del Prat passarà a funcionar com a tercera sala de L’Artesà, destinada a espectacles de creació local d’entitats culturals i teixit educatiu (festivals de fi de curs, exhibicions escolars, etc).

El programa s’organitza a partir d’un model en xarxa, en què els diferents equipaments treballen de manera col·laborativa i oberta amb la ciutadania, les associacions i entitats locals, L’Escola d’Arts en Viu i la resta de centres educatius de la ciutat i d’altres projectes ja existents com IntersECCions, que promou els vincles entre el món educatiu i cultural i la comunitat, situant també educació i cultura com a motors de canvi social. Aquest model de treball en xarxa del sistema d’Arts en Viu del Prat de Llobregat representa  una política pública pionera a Catalunya.

L’Ajuntament també mantindrà a L’Artesà la seva política de preus assequibles, per garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés a la cultura. A més, coincidint amb l’obertura del teatre, també unificarà els preus dels diferents equipaments culturals de la ciutat. El preu màxim d’una entrada serà de 15 euros, que es podrà veure reduït un 33% amb la compra anticipada o fins a un 40% a través dels abonaments.

Un model de governança innovador: la codirecció del teatre

Cristina Alonso i Cèsar Compte, amb una dilatada experiència en la direcció artística i la gestió cultural, són els codirectors de L’Artesà. Tant aquesta codirecció com el funcionament en xarxa, amb la implicació de les entitats del teixit escènic i musical de la ciutat amb taules de treball compartides, constitueixen un model de governança innovador, davant de la majoria de teatres que aposten per una direcció unipersonal.

La història de L’Artesà

L’Artesà va ser construït l’any 1919 per part de l’arquitecte modernista Antoni Pasqual, per encàrrec de l’entitat Centre Artesà, i, inicialment, va acollir espectacles teatrals, projeccions de cinema i actes benèfics. Durant la Guerra Civil, la CNT el va ocupar i, acabada la guerra, la societat de propietaris recuperà l’edifici. Des d’aleshores i fins als anys 80, la seva activitat principal va ser el cinema, que va compaginar amb el teatre.

El 1987 l’Ajuntament va llogar el teatre per fer-hi una programació artística regular i posar l’accent en la seva recuperació com a espai públic dedicat a la cultura. Però, a finals de 1988, va tancar davant de la manca de condicions mínimes de seguretat i les greus deficiències estructurals de l’edifici. 

El projecte de rehabilitació de l’Artesà es va començar a concretar quan l’Ajuntament va poder comprar el recinte l’any 2003. L’Ajuntament encarrega diferents estudis tècnics, que recomanen descartar una possible rehabilitació del teatre original  per les seves importants limitacions funcionals, constructives i estructurals. Posteriorment, el 2014 l’Ajuntament va obrir un concurs públic, per seleccionar el projecte arquitectònic del teatre, que va guanyar “Històries” dels arquitectes Bosch-Forgas. L’estiu de 2017, es van iniciar les obres de recuperació del Teatre L’Artesà, que han acabat recentment. En total, l’Ajuntament hi ha invertit prop de 12,5 milions d’euros.

https://www.elprat.tv/2019/03/28/el-nou-teatre-de-lartesa-comenca-una-nova-etapa-de-promocio-cultural-a-la-ciutat/

Noticies relacionades

L’artista Amalia Fernández acompanya una edició més del Campus d’Arts en Viu

02 juliol, 08:00h

L'Artesà, L'Escola d'Arts en Viu i La Capsa han organitzat un any més el Campus d'Arts en Viu per a joves del 25 al 28 de juny. El Campus és una proposta en format intensiu de curta durada que es realitza just despré...


Cossos i cases per tancar un nou curs de les assignatures de creació

12 juny, 08:00h

Un curs més, el mes de maig ha marcat el tancament de les assignatures de creació de L’Escola d’Arts en Viu. Unes assignatures que formen part dels espais de Confluències de l’oferta formativa de L’Escola i són a la vegada un projecte c...


A què li dius casa? L’Institut Rosa Ribas Parellada treballa amb Xesca Salvà i Cris Celada

08 maig, 08:00h

A què li dius casa? I a què llar? Com eren les cases del Prat al s.XX? com s’hi vivia? Qui construïa les cases llavors? Per què hi ha tantes cases buides a les ciutats on vivim? Com sabem que una ca...


Comprar entrades