El Teatre L’Artesà del Prat acull l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2019

Amb aquests premis, lliurats pel CoNCA (Consell Nacional de la Cultura i de les Arts) es reconeixen entitats i personalitats que han destacat pel seu treball en el món de les lletres, el patrimoni, les arts visuals, la música, la cultura popular i la gastronomia catalanes.

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha lliurat avui, dijous 4 de juliol, al vespre els Premis Nacionals de Cultura 2019, en un acte celebrat al Teatre L’Artesà del Prat de Llobregat. La cerimònia l’ha presidida el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra; acompanyat pel president del CoNCA, Carles Duarte; l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler; i la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga. Amb aquests premis, lliurats pel CoNCA (Consell Nacional de la Cultura i de les Arts), es reconeixen entitats i personalitats que han destacat durant el darrer any pel seu treball en el món de les lletres, el patrimoni, les arts visuals, la música, la cultura popular i la gastronomia catalanes.

L’alcalde del Prat de Llobregat ha lliurat el premi a una de les guardonades, la traductora, editora i filòloga Maria Bohigas. Durant la cerimònia, també s’han fet diverses referències a la cultura i elements de la vida pratenca i s'han projectat imatges vinculades a les tradicions, la cultura i gastronomia de la ciutat. A més, el cantant pratenc Alfred García ha protagonitzat una de les actuacions amb què s’ha amenitzat el lliurament de premis.

6 personalitats i 4 entitats premiades

Els premiats i premiades d’aquesta 44edició dels premis són els següents:

  • Maria Bohigas: traductora, editora i filòloga, premiada per la iniciativa Club Editor, per fomentar la recuperació de clàssics catalans del segle XX.
  • Jaume Cabré: escriptor, premiat per la seva rica i prolífica trajectòria a través d’una obra narrativa de gran valor conceptual i literari, que ha plasmat en més d’una vintena d’obres, que han rebut nombrosos reconeixements.
  • Josefina Matamoros: per haver estat ambaixadora a la Catalunya Nord de l’art català d’avantguarda, al capdavant de projectes culturals a Perpinyà i Cotlliure i com a directora del projecte del Musée d’art moderne de Céret.
  • Clara Peya: per innovar la composició i la interpretació musicals transitant entre la música, el teatre i l’activisme sense abandonar el piano, instrument que l’acompanya en les seves performances.
  • Josep Ponsatí: per la seva contribució a l’art internacional amb les seves peces inflables, escultures modulars amb heli de dimensions monumentals i efímeres que introduïren el minimalisme escultòric a Catalunya, integrant-les al paisatge i a la natura.
  • Carme Ruscalleda: per haver exercit una cuina innovadora i d’avantguarda sense renunciar a la tradició culinària catalana i des de la reivindicació del producte arrelat al territori.
  • Museu de Lleida: per la rellevància de la col·lecció, fruit de la concentració i la fusió de béns arqueològics, col·leccions antigues i art de diverses disciplines i objectes artístics, procedents majoritàriament de l’antic Museu d’Antiguitats (1868) i del Museu Diocesà (1893), presentada amb gran qualitat.
  • Col·legi d’Arquitectes de Catalunya: guardonat per la seva contribució a la construcció d’un país modern per mitjà de l’arquitectura i l’urbanisme, des de les seves diverses seus territorials.
  • Federació d’Ateneus de Catalunya: per la tasca extraordinària de gestió de la diversitat ateneista del nostre país i de la contribució a la cultura durant els seus trenta-cinc anys d’existència, i pel fet de ser el motor de la tradició ateneista a Catalunya.
  • Litterarum Móra d’Ebre - Fira d’espectacles literaris: per construir un espai on conflueixen literatura i espectacle en totes les seves disciplines, des de les arts escèniques fins a les musicals, prenent com a eix la llengua catalana.

 

Més de 800 creadors, professionals i entitats reconegudes en 44 edicions

Els Premis Nacionals de Cultura celebren el 2019 la seva 44a edició i per onzè any consecutiu són concedits pel plenari del CoNCA (actualment format per Carles Duarte, David Albet, Mercè Gisbert, Pilar Parcerisas i Isona Passola). En els premiats d’enguany hi conflueixen l’excel·lència i la innovació, així com una visió integral del territori -de la Catalunya Nord a les Terres de l’Ebre, de Barcelona a Lleida- i una àmplia representació generacional. Reconeixen exponents de la nostra cultura popular i també de l’avantguarda artística, i reivindiquen el paper fonamental de la dona en la nostra vida cultural.

Els Premis Nacionals van ser instituïts per la Generalitat republicana el 1932, es van interrompre amb la Guerra Civil el 1938 i es van reprendre el 1982. Han reconegut la tasca de més de 800 creadors, professionals i entitats del sector cultural del país al llarg de les seves 44 edicions.

La cerimònia, que s’ha retransmès en directe per tv3.cat i la xarxa.cat  i s’emetrà en diferit pel33 avui mateix a les 22.15 h, ha estat produïda per Dagoll Dagom sota la direcció d’Anna Rosa Cisquella i presentada per l’actor Pep Cruz.

Noticies relacionades

Una trobada amb joves creadors de les arts en viu al Prat

10 maig, 15:00h

El Treball final de Grau (TFG) és la darrera baula de la formació superior en els graus universitaris, és el darrer pas que marca la fi d’una etapa en formació a una etapa professionalitzadora en connexió probablement amb el camp artístic. El Teatre...


!Ay! !Ya!: quan l'aula també pot ser un espai creatiu

06 maig, 08:00h

Camins Vius, el projecte educatiu del Teatre L’Artesà, continua portant les arts escèniques a a totes les escoles públiques del Prat. A finals del mes d’abril l’artista Macarena Recuerda Shepherd ha estat present en aquest projecte amb la seva creació ¡Ay!¡Ya!, interv...


banner-dansa-metropolitana

El festival Dansa Metropolitana torna al Prat

28 febrer, 12:00h

El Prat de Llobregat formarà part un any més de Dansa Metropolitana, un festival que enguany arriba a la seva cinquena edició, posant en valor les confluències. El festival vol esdevenir un punt de trobada, apropant i fent accessible la dansa a tota la ciutadania, de man...


Comprar entrades